Skip to content

Drink met mate maar geniet wel.

Het is alweer de 15e. iedereen heeft goed zijn best gedaan maar het is nu toch wel weer tijd voor echt bier ?

Wij nodigen je uit om deze maand mee te doen met de Foeders Try January 15 bieren 15 stijlen.

Wij nemen je mee op reis langs diverse bierstijlen om zo alvast je smaakpalet te verbreden en je favorieten stijlen te ontdekken voor 2022

15 januari

Table Beer:

Zooo alle onzin van Table we gaan weer echt bier drinken:

Om te beginnen met bierstijl Table beer geïnspireerd door een schotse traditionele brouwmanier, laag alcoholisch, vol van smaak. Een bier wat vroeger standaard op tafel stond en stiekem mochten kinderen daar van mee drinken. Vergelijk het met een karaf water alleen dan met smaak!

Dit bier zit meestal rond een percentage van 3% en degene die wij voor jou hebben uitgekozen zit bomvol smaak, Droog en fris.

16 januari

Black IPA:

Een donkere American Ipa! Droog, bitter en hoppig van smaak. Zoals de naam al doet vermoeden is het bier donder / zwart van kleur. De kleur komt doordat er wordt gebrouwen met gebrande mouten, daardoor kan je in een black ipa vaak ook tonen van koffie en chocola terugvinden.

17 januari

New England IPA:

Een vrij nieuwe bierstijl voor het eerst gebrouwen in Vermont, New England. Super toegankelijke Ipa omdat deze zoals veel andere niet zo bitter is maar meer fruitig. Waardoor komt dit ? Het bier wordt twee keer gedryhopt een keer tijdens de hoofdvergisting en een keer na de hoofdvergisting. Doordat je de hoppen later toegevoegd geeft het wel de aroma’s maar niet de bitterheid.

18 januari

American IPA:

Een American ipa is juist wat bitterder. Wat maakt deze stijl bijzonder, deze stijl wordt gebrouwen met aromahoppen deze hoppen worden in warmere landen verbouwd, zoals: Amerika, Australie en nieuw zeeland.

Typisch voor aroma hoppen is dat ze een tropisch en fruitig karakter afgeven in het bier.

19 januari

Saison:

Origineel komt deze bierstijl uit wallonie dat is zuid belgie en noord-frankrijk. De Stijl kenmerkt zich door een uitermate droog karakter. Het bier is volledig uitgegist. Een saison gist is een specifieke gist met een heel kruidig karakter. Van oudsher werd een saison in de winter gebrouwen om tijdens de zomer gedronken te worden door de arbeiders op het veld. Typisch een boerderijstijl. Van origine als de boeren tijdens de winter niet op het veld konden werken gingen zij bier brouwen.

Voor de mensen die houden van Blond bier maar opzoek zijn naar wat meer spanning is deze stijl fantastisch. Door de gisten heeft het bier veel karakter. In frankrijk heet deze stijl Bière de Garde.

De nieuwe brouwwereld heeft deze stijl omarmd en nieuw leven in geblazen, vooral Amerika. Zij zijn deze stijl gaan brouwen en rijpen op houten vaten waardoor het bier een zurig karakter krijgt. Deze hernieuwde stijl noemen we Farmhouse Ale want origineel is een saison niet zuur van smaak. Deze manier van brouwen geeft een extra dimensie aan deze prachtige bierstijl.

20 januari

Blond:

Blond is een bier van hoge gisting veelal met een goudgele kleur. Deze bieren worden gebrouwen met lichte moutsoorten.

Het alcohol percentage varieert meestal rond de 6 procent.

21 januari

Dubbel:

Bij een dubbel wordt tijdens het brouwproces meer graan toegevoegd. De kleur wordt gekregen door ofwel gebrande mout of het toevoegen van kleursiroop. Bij dubbel vindt er gewoonlijk nog hergisting plaats op de fles. Het van oorsprong belgische biertype werd voor het eerst gemaakt door de trappisten van Westmalle in 1856.

22 januari

Tripel:

Bij deze stijl wordt nog meer graan gebruikt. Percentage zit vaak boven de 8%. Kleur varieert van Amber tot blond.

Van oorsprong waren de tripel meestal amberkleurig omdat men 100 jaar geleden zag dat blonde bieren beter verkochten dan amber kleurige bieren. Het grootste stijlicoon onder de tripels is de Westmalle tripel.

23 januari

Quadrupel:

Qudrupel is wat betreft percentage weer de overtreffende trap van Tripel. Percentage vaak boven de 10%.

La trappe heeft de naam Quadrupel eigenlijk gelanceerd in Belgie worden verlijkbare bieren Grand- Cru genoemd.

Wat betreft smaak heeft het veel weg van een belgische stijl barley wine. De kleur varieert van Amber tot donker.

24 januari

Hefeweizen:

Hefe weizen is een tarwe bier en wordt dan ook gebrouwen met minstens 50% tarwe. Typische gist die gebruikt wordt voor hefe weizen produceren veel esters wat een heel fruitige en kruidige smaak geeft, vergelijkbaar met banaan of kruidnagel.

Tijdens het inschenken van dit bier ‘’wals’’ je de gist wat los, dat geeft de smaak aan het bier. Het bier wordt volgens het Reinheitsgebot gebrouwen.

 

25 januari

Imperial stout:

Dit sterk gebrande zeer donkere biertype heeft vaak een alc. Percentage van 8 tot 11 procent.

Het bier ruikt naar gebrande mouten. Vaak komen er ook Fruitig, Rozijnen en vijgen geuren in terug. Het gebrande moutkarakter geeft associaties met koffie en donkere chocolade

26 januari

Vlaams oud bruin:

Een bier van gemengde gisting een blend van meestal een hoge gistings bier en een wilde gisting. Donker van kleur.

Typisch voor oost en west Vlaanderen. Wat een geuze voor Pajottenland is, is een Vlaams oud bruin voor dat deel van Vlaanderen.

Er is nog een onderscheid tussen de manier waarop de bieren worden gerijpt. In Oost Vlaanderen gebeurd dit op INOX vaten en in Zuid Vlaanderen gebeurt dit op houten vaten of Foeder-vaten.

27 januari

Geuze:

Geuze is een biersoort dat ontstaat door het  blenden van jonge  en oude Lambiek. Het is een bier van spontane gisting en er vindt hergisting op de fles plaats. Het component oude lambiek is in de regel 3 jaar oud. Wat maakt dat 1 fles geuze minimaal 3 jaar werk is.

De rijping vindt vaak plaats in Foeders (foeders vaten) Daar is ons cafe Foeders en uiteindelijk onze website ook naar vernoemd. Ontstaan vanuit de passie voor deze bierstijl. Geuze is geen beschermde bierstijl zoals bijvoorbeeld champagne dat wel is. Maar uit respect voor deze traditie spreken we enkel van geuze als de uit de regio Brussel, Pajottenland of de Senne vallei vandaan komt.

28 januari

Wild ale:

Men kan op verschillende bieren een zuur bier krijgen en wild ale is eigelijk een verzamelnaam om deze bieren onder te brengen. Omdat men tegenwoordig niet meer op de traditionele waarden brouwt is daaruit  deze stijl ontstaan. Bij een wild ale kan je een bier met een zuur karakter verwachten.

29 januari

Kriek:

Deze bierstijl is een lambiek waarop men krieken macereert. Eigenlijk is Kriek een Fruitlambiek.

Je moet 18 jaar of ouder zijn om deze site te bezoeken.